loading

Arrow
Arrow
Shadow
ArrowArrow
Slider

Amenajare “ Casa Caracas “
Amplasament:  Bucuresti, sector 1, Str. C-tin Caracas
Suprafata:  90 mp
An:  2015

Scopul poiectului de reamenajare a fost să ofere noi sensuri arhitecturale unei locuințe bucureștene vechi, peste care deceniile nu au trecut fără urme. Extinderi, redefiniri spațiale sau mici improvizații locale, toate acestea ne-au adus în fața unei case care vorbea prea puțin pe înțelesul noilor proprietari. Început ca un demers de amenajare a unui spațiu de cuplu, proiectul s-a transformat pe parcurs în expresia rupturii familiale și a exaltării intimității masculine.

Pe de o parte, utilizarea casei s-a redus doar la parter, care trebuie să funcționeze independent de etajul 1 și de mansardă; pe de cealaltă parte, expresia estetică a început să caute sobrietatea, claritatea și aerisirea.

Bara funcțională de pe fațada de vest a fost restructurată, înpreună cu accesul, urmărind o utilizare mai judicioasă a spațiului și, totodată, înșirarea mai multor unități funcționale: spălătorie, windfang, grup sanitar, bucătărie. Reconfigurarea interioară a permis și lărgirea spațiului de acces din exterior, și separarea accesului de restul spațiilor, la interior.

Într-unul din momentele de devenire ale casei, livingul și locul de luat masa au fost lăsate pe două niveluri, dar fără ca această alegere să fie susținută prin calitățile spațiului proiectat sau prin configurarea funcțională a etajului. De aceea, acoperirea celor două spații a apărut oportună încă de la început. Iar pentru a păstra cumva memoria intențiilor trecute, am ales o structură metalică, ușoară, cu un aspect industrial, în acord cu noile sensuri arhitecturale și cu noua narațiune a proprietarului.

Pentru a întări noua identitate a casei, am ales o cromatică dominată de nuanțe de gri, dar perturbată de insețiile de lemn de tec, care îmbracă parțial peretele livingului și se continuă pe pachetul de trepte inferioare. Decalate subtil, următoarele trepte se adună în noua scară metalică suspendată, ca un obiect sculptural, singurul care caută spactaculosul. Tratarea și punerea în operă a lemnului înceacră să spargă sobrietatea amenajării, atât prin culoare, cât și prin vobrația pe care o introduce.

La limita dintre claritatea funcțională și sobrietatea estetică, proiectul a căutat să înțeleagă și să lucreze cu structura extistentă, oferindu-i un nou sens și un nou suflu, dar lăsând loc și devenirii… mai ales prin posibilitățile deschise de rezolvarea scării.

 

Casa Caracas

Categorie

Rezidential

Client

Casa Caracas

'